SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Dieta na masę do oceny, 71kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Tak jak Anubis napisał - wpisuj przed obróbką termiczną produkty do dziennika żywieniowego. Białko można podciągnąć do tych 130g aby było coś na tym talerzu. Płatki kukurydziane z mlekiem to bardzo ubogi odżywczo posiłek. Zresztą tego typu płatki do eliminacji, szynki sklepowe przepełnione konserwantami tak samo. W diecie występują głębokie [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 4302 Data: 2017-10-19 11:24:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Co do wyrobienia masy to raczej Ci się nie uda... to znaczy uda Ci się ale do pewnego stopnia i to niewielkiego. Kalistenika z obciążeniem potrafi dać fajne efekty, ale same pompki i brzuszki... długo nie pociągniesz:) Mówisz że masz wadę kręgosłupa, walcz wzmacniaj gorset mięśniowy, znajdź dobrego ortopedę,neurologa,fizjoterapeute... Ja też [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 2346 Data: 2015-07-16 19:41:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę do oceny, 70kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Białko trzymaj 140-160max starczy Ci, tłuszcze ok węgle wydaje się też. Dobrze by było, gdybyś wstawił zdjęcie do wglądu. Posiłki: 1.Ok (zmniejszyłabym ilość mleka do minimum) 2. Mleka za dużo, ogólnie za dużo nabiału, zostaw w jednej porcji (np. twaróg) 3 i 4. wymieniaj kurę na tłuste ryby, mięsa. Rozumiem, że ważysz wszystko przed obróbką [...]

    Odpowiedzi: 53 Ilość wyświetleń: 3455 Data: 2016-10-20 20:16:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę do oceny, 70kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    wszystko przed obróbką termiczną:]

    Odpowiedzi: 53 Ilość wyświetleń: 3455 Data: 2016-10-20 20:24:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ważenie produktów

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    PRZED OBRóBKą TERMICZNą należy ważyć!!!!!!!!!

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 12610 Data: 2008-05-29 15:26:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta do oceny.

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    1. gainer tylko po treningu, "każdy nie ma czasu". Wystarczy odrobina chęci, i zrobienie samemu domowego gainera, szejka i wyjdzie dużo lepiej 2. wpisuj produkty przed obróbką termiczną, na czym smażysz ? 3. monotonie 4. Jak warzywa ? 5. Jak zamierzasz urozmaicać

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 1407 Data: 2016-02-07 11:13:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna do oceny, 85kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    wklejam jeszcze raz, bo coś mi po prostu wywala błędy notorycznie: Co do świeżych owoców nigdy nie miałem powodów ich demonizować, z wyjątkiem osób, które cierpią na pewne typów schorzeń przewlekłych jak SIBO czy choroby wątroby. Fruktoza pogarsza wtedy objawy i przyczynia się do ogólnego pogorszenia zdrowia. Świeże owoce to tak naprawdę w [...]

    Odpowiedzi: 43 Ilość wyświetleń: 3052 Data: 2017-05-05 11:54:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ważenie produktów - co i jak?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Zawsze ważymy wszystko przed obróbką termiczną chyba że już masz odpowiedni poziom zaawansowania i spore doświadczenie to wtedy po obróbce łatwiej oszacować gramaturę ale jednak zawsze to będzie wiązać się z jakąś granicą błędu. Prosty przykład jak chodzi o produkty typu ryż kasza czy makaron to one absorbują wodę podczas gotowania więc ich waga [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 2156 Data: 2022-09-01 16:53:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę do oceny

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Absurdalna ilość białka, zmniejsz ten pułap jak Domer napisał do 2g/kg masy ciała. Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną. Zróżnicuj źródła lipidów, nie bazuj jedynie na oliwie z oliwek, to samo tyczy się kurczaka i ryżu, cały praktycznie model żywienia jest na tym oparty, ilość płatków owsianych jest kontrowersyjna, tak duża ilość może [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 1250 Data: 2016-11-12 15:53:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Śladami Rockiego Balboy

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Bo obróbka termiczna to wstępne trawienie białek. Łatwiej przyswajalne wymagają mniejszego nakładu pracy ze strony układu pokarmowego na strawienie. Pomijając salmonellę, awidynę.

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 9645 Data: 2008-03-08 12:55:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Posiłek - ocena

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie ma wpływu na jakość produktów, czy obecność w nich składników odżywczych. Oczywiście o ile nie spalisz produktu podczas smażenia. Będzie miała wpływ na obecność witamin, ale nieznaczny. W zależności oczywiście od konkretnej witaminy. Z kolei na strawność niektórych produktów ma wręcz pozytywny wpływ, [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 2254 Data: 2022-08-28 15:10:27 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • brzuszki czy bieganie co lepsze ??

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    6:20 pieczywo razowe 50g = 2,80B 25,75Ww 0,85Tł 335Kcal owsianka na wrzątku 150g 17,85B 103,95Ww 10,80Tł 549Kcal rodzynki 30g 3,45B 21,36Ww 0,15Tł 83 Jakiś owoc 150g (przykładowo jabłko) 0,60B 0,60Tł 106,80Ww 69Kcal 2 Jaja Gotowane = 2 razy po 5,88B 0,30Ww 4,56Tł 65Kcal 2 kapsułki Omega 3 12:50 twarożek chudy 100g + łyżka mleka = 19,80B [...]

    Odpowiedzi: 30 Ilość wyświetleń: 8170 Data: 2009-10-09 15:08:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna do oceny, 96kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Hej, ile wyszło Ci w zapotrzebowaniu na poziom zerowy? Białko bym zniżyła do 190-200g podbiłabym tłuszcze (kosztem białka) Soje i kotleciki do wywalenia. Na kolację węglowodany http://potreningu.pl/articles/2664/-jedz-wegle-na-noc--i-chudnij Sporo nabiału. Ograniczyłabym go nieco, po treningu twaróg to kiepski posiłek. Urozmaić tłuszcze [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 1124 Data: 2017-03-02 10:48:33 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna do oceny, 82kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Następnym razem wrzucaj swój jadłospis w takiej formie: http://www.sfd.pl/t922822.html Dieta obfituje w wysoko przetworzone produkty tak jak Domer napomniał: makarony jajeczne, chudy nabiał, bułki razowe, ryby w puszce, w sosach <-- mało mają wspólnego z wartościami odżywczymi ryb świeżych, panierki i.t.d. Zapamiętaj, że w trakcie liczenia kalorii [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2017-04-25 10:58:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kasza manna surowa - trawienie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    to sobie w domu takiego szejka już przygotuj się nie popsuje, i wtedy dasz coś co się fajnie blenduje i nie zamienia się w papkę. Niestety to tak pecznieje że mój mały blender nie zmieści 100 g kaszy żeby to jeszcze było płynne ☺️ + za dużo bawienia żeby się w kulke nie zmieniło, gotowanie kaszy manny ain't easy ☺️Dlatego chciałbym na zimno ja [...]

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 9641 Data: 2016-11-14 16:22:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Amatorska dieta redukcyjna do oceny!

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Kolego jesteś świadomy, że wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną? Wnioskuję, że nie... po tym jak dobrałeś wagę produktów - ryż 235g, to prawie 2 i pół worka na porcję, nie wiem czy Ci się tyle na talerzu zmieści samego ryżu. Pełnowartościowego białka 30g to trochę za mało. Może coś nabiału? Zapomniałeś o zdrowych tłuszczach. [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1278 Data: 2018-06-30 00:38:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zawsze wszystkie produkty wliczamy przed obróbka termiczna , po ugotowaniu ilości są całkowicie inne

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1190 Data: 2019-03-25 21:34:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra. Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec 600:920=0,65 mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik: 120*0,65=78g I taka porcje [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1190 Data: 2019-03-26 09:18:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pytanko , wyjaśnienie dietka :)

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie jestem ekspertem w temacie żywienia ale z tego co wiem obróbka termiczna białka nie powoduje zniszczenia struktury 1wszo-rzędowej białka a jedynie wyższe, 2,3cio rzędowe itp. mówiąc prostymi słowami - wszystkie aminokwasy w białku zostają na swoim miejscu więc białko dalej jest tak samo wartościowe

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2012-02-27 23:10:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zgłupiałem - ryż

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Ryż zimny ma mniejsze ig, natomiast gorący większe. Każy produkt węglowodanowy w postaci gorącej będzie łatwiej dostępny dla enzymów rozkładających cukry. Jest to związane z tym, że w obecności wody wiązania w produktach bogatych w skrobie są rozrywane (żelatynizacja). Dlatego np. po gotowaniu ryż się tak bardzo klei a jak schłodzimy go wodą i [...]

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 6359 Data: 2008-06-02 19:15:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)