Tak jak Anubis napisał - wpisuj przed obróbką termiczną produkty do dziennika żywieniowego. Białko można podciągnąć do tych 130g aby było coś na tym talerzu. Płatki kukurydziane z mlekiem to bardzo ubogi odżywczo posiłek. Zresztą tego typu płatki do eliminacji, szynki sklepowe przepełnione konserwantami tak samo. W diecie występują głębokie [...]
Co do wyrobienia masy to raczej Ci się nie uda... to znaczy uda Ci się ale do pewnego stopnia i to niewielkiego. Kalistenika z obciążeniem potrafi dać fajne efekty, ale same pompki i brzuszki... długo nie pociągniesz:) Mówisz że masz wadę kręgosłupa, walcz wzmacniaj gorset mięśniowy, znajdź dobrego ortopedę,neurologa,fizjoterapeute... Ja też [...]
Białko trzymaj 140-160max starczy Ci, tłuszcze ok węgle wydaje się też. Dobrze by było, gdybyś wstawił zdjęcie do wglądu. Posiłki: 1.Ok (zmniejszyłabym ilość mleka do minimum) 2. Mleka za dużo, ogólnie za dużo nabiału, zostaw w jednej porcji (np. twaróg) 3 i 4. wymieniaj kurę na tłuste ryby, mięsa. Rozumiem, że ważysz wszystko przed obróbką [...]
1. gainer tylko po treningu, "każdy nie ma czasu". Wystarczy odrobina chęci, i zrobienie samemu domowego gainera, szejka i wyjdzie dużo lepiej 2. wpisuj produkty przed obróbką termiczną, na czym smażysz ? 3. monotonie 4. Jak warzywa ? 5. Jak zamierzasz urozmaicać
wklejam jeszcze raz, bo coś mi po prostu wywala błędy notorycznie: Co do świeżych owoców nigdy nie miałem powodów ich demonizować, z wyjątkiem osób, które cierpią na pewne typów schorzeń przewlekłych jak SIBO czy choroby wątroby. Fruktoza pogarsza wtedy objawy i przyczynia się do ogólnego pogorszenia zdrowia. Świeże owoce to tak naprawdę w [...]
Zawsze ważymy wszystko przed obróbką termiczną chyba że już masz odpowiedni poziom zaawansowania i spore doświadczenie to wtedy po obróbce łatwiej oszacować gramaturę ale jednak zawsze to będzie wiązać się z jakąś granicą błędu. Prosty przykład jak chodzi o produkty typu ryż kasza czy makaron to one absorbują wodę podczas gotowania więc ich waga [...]
Absurdalna ilość białka, zmniejsz ten pułap jak Domer napisał do 2g/kg masy ciała. Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną. Zróżnicuj źródła lipidów, nie bazuj jedynie na oliwie z oliwek, to samo tyczy się kurczaka i ryżu, cały praktycznie model żywienia jest na tym oparty, ilość płatków owsianych jest kontrowersyjna, tak duża ilość może [...]
Bo obróbka termiczna to wstępne trawienie białek. Łatwiej przyswajalne wymagają mniejszego nakładu pracy ze strony układu pokarmowego na strawienie. Pomijając salmonellę, awidynę.
Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie ma wpływu na jakość produktów, czy obecność w nich składników odżywczych. Oczywiście o ile nie spalisz produktu podczas smażenia. Będzie miała wpływ na obecność witamin, ale nieznaczny. W zależności oczywiście od konkretnej witaminy. Z kolei na strawność niektórych produktów ma wręcz pozytywny wpływ, [...]
Hej, ile wyszło Ci w zapotrzebowaniu na poziom zerowy? Białko bym zniżyła do 190-200g podbiłabym tłuszcze (kosztem białka) Soje i kotleciki do wywalenia. Na kolację węglowodany http://potreningu.pl/articles/2664/-jedz-wegle-na-noc--i-chudnij Sporo nabiału. Ograniczyłabym go nieco, po treningu twaróg to kiepski posiłek. Urozmaić tłuszcze [...]
Następnym razem wrzucaj swój jadłospis w takiej formie: http://www.sfd.pl/t922822.html Dieta obfituje w wysoko przetworzone produkty tak jak Domer napomniał: makarony jajeczne, chudy nabiał, bułki razowe, ryby w puszce, w sosach <-- mało mają wspólnego z wartościami odżywczymi ryb świeżych, panierki i.t.d. Zapamiętaj, że w trakcie liczenia kalorii [...]
to sobie w domu takiego szejka już przygotuj się nie popsuje, i wtedy dasz coś co się fajnie blenduje i nie zamienia się w papkę. Niestety to tak pecznieje że mój mały blender nie zmieści 100 g kaszy żeby to jeszcze było płynne ☺️ + za dużo bawienia żeby się w kulke nie zmieniło, gotowanie kaszy manny ain't easy ☺️Dlatego chciałbym na zimno ja [...]
Kolego jesteś świadomy, że wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną? Wnioskuję, że nie... po tym jak dobrałeś wagę produktów - ryż 235g, to prawie 2 i pół worka na porcję, nie wiem czy Ci się tyle na talerzu zmieści samego ryżu. Pełnowartościowego białka 30g to trochę za mało. Może coś nabiału? Zapomniałeś o zdrowych tłuszczach. [...]
A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra. Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec 600:920=0,65 mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik: 120*0,65=78g I taka porcje [...]
Nie jestem ekspertem w temacie żywienia ale z tego co wiem obróbka termiczna białka nie powoduje zniszczenia struktury 1wszo-rzędowej białka a jedynie wyższe, 2,3cio rzędowe itp. mówiąc prostymi słowami - wszystkie aminokwasy w białku zostają na swoim miejscu więc białko dalej jest tak samo wartościowe
Ryż zimny ma mniejsze ig, natomiast gorący większe. Każy produkt węglowodanowy w postaci gorącej będzie łatwiej dostępny dla enzymów rozkładających cukry. Jest to związane z tym, że w obecności wody wiązania w produktach bogatych w skrobie są rozrywane (żelatynizacja). Dlatego np. po gotowaniu ryż się tak bardzo klei a jak schłodzimy go wodą i [...]